Elérhetőségek

Győri Ipartörténeti Alapítvány

Cím: 9021 Győr,
Szent István út 10/a
Telefon:
+3696520274
Fax: +3696520291
E-mail:
ipartortenet@ipartortenet.hu
Adószám

Adószám

18984444-1-08Ipartörténeti emlékhelyek

Stádel Károly Gazdasági Gépgyára és Öntödéje

Stádel Károly Gazdasági Gépgyára és Öntödéje
   Az emlékhely címe, útvonaltervezés
     
     Mit láthatunk az emlékhelyen?
     
     Rövid áttekintés
     
     Részletes cégtörténet
     
     Érdekességek
     
     Irodalom, hivatkozások
     
     Kapcsolódó galéria

 

 

 

      AZ EMLÉKHELY CÍME, ÚTVONALTERVEZÉS

 

Győr, Rákóczi Ferenc utca 32.

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      MIT LÁTHATUNK AZ EMLÉKHELYEN?

 

 

 

 

Utcakép:

 
 
Képek napjainkból:
 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

      RÖVID ÁTTEKINTÉS

 

     
 

E helyen állt Győr első gyáripari üzeme, az 1845-ben alapított Stádel Károly mezőgadasági gépgyára és öntödéje.

A II. világháború végéig családi tulajdonban működő cég meghatározó szerepet töltött be a térségben. Minőségi termékei, méltó versenytársai voltak a mezőgazdaságban akkoriban elterjedt angol és amerikai gépeknek. Stádel számos új fejlesztésű berendezéssel, szabadalommal bizonyította rátermettségét, melyet több országos és nemzetközi kiállításon is díjaztak.

A cég a világháború alatt két bombatalálatot kapott, épületei és gépparkjának jelentős része megsemmisült. A család – nehéz anyagi helyzete miatt – 1950-től bérbe adta a céget, amely ettől fogva Kisalföldi Gépgyár néven működött tovább.

Az államosítást követően öt vasipari cég összevonásával megalakuló Kisalföldi Gépgyárak és Öntödék Egyesülése Vállalat I. telephelye lett az ingatlan. Az 1950-es évek ésszerűsítési törekvései az akkoriban fennálló öt telephely részleges összevonását és gazdaságosabb működtetését célozták meg.

A Kisalföldi Gépgyár 1952-ig működött ezen a helyen.

A telephelyből ma már csak a cégtulajdonos család lakóépülete maradt fenn.

 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

      RÉSZLETES CÉGTÖRTÉNET

A Stádel gépgyár története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. Ekkor telepedett le Győrben Stádel József szerszámkovács és késesmester.

A kiváló szakember gyorsan elismert és megbecsült polgára lett a városnak. Több segéddel működő vállalkozásából vagyona szépen gyarapodott. Károly fia már 13 éves korától ismerkedett a mesterséggel. Először a családi műhelyben, majd pedig Bécsben tanulta ki az alapotól a császári és királyi műegyetem elvégzéséig a vasas szakma minden szakágát. Szakmai gyakorlatát különböző gyárakban, így például a híres bécsi Tophan cégnél szerezte.

Stádel József halálát követően 1844-ben visszatért Győrbe és átvette a családi vállalkozás irányítását. Az egyesült lakatoscéhnél leadott mesterdarabjával elnyerte a mester címet, így nagyratörő terveit immár saját nevével fémjelzett cégében tudja megvalósítani.

A Rákóczi Ferenc utcai új telephelynek alkalmas ingatlant 1847-ben veszi meg 5600 ezüstpénzért.

 

Sikeres bemutatkozás

Az ekkor már két segéddel dolgozó szerszámkovács mester első nyilvános bemutatkozására az 1846. júniusában megrendezett első győri iparműkiállításon került sor. Ezen a Kossuth Lajos által kezdeményezett rendezvényen Stádel Károly saját tervezésű – tűzi fecskendőnek is átalakítható – szivattyújával ezüstérmet nyert.