-

Elérhetőségek

Győri Ipartörténeti Alapítvány

Cím: 9021 Győr,
Szent István út 10/a
Telefon:
+3696520274
Fax: +3696520291
E-mail:
ipartortenet@ipartortenet.hu
További információk

ADÓSZÁM: 18984444-1-08

BANKSZÁMLASZÁM: 10300002-10254261-49020017 (MKB BANK)Ipartörténeti emlékhelyek

Neubauer Károly és Fia GyufagyáraNeubauer Károly és Fia Gyufagyára
   Az emlékhely címe, útvonaltervezés
     
     Mit láthatunk az emlékhelyen?
     
     Rövid áttekintés
     
     Részletes cégtörténet
     
     Érdekességek
     
     Irodalom, hivatkozások
     
     Kapcsolódó galéria

 

 

      AZ EMLÉKHELY CÍME, ÚTVONALTERVEZÉS

 

Győr, Kálvária u. 55.

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      MIT LÁTHATUNK AZ EMLÉKHELYEN?

 

 

 

 

Utcakép:

 
 
Képek napjainkból:
 

Egy kép a múltból:

 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      RÖVID ÁTTEKINTÉS

 

     
 

A gyufagyártás meghonosítása Győr városában a Neubauer és a Goldschmid család nevéhez fűződik, az üzemben 1867-től indult a temelés. A Neubauer Károly és Fia elnevezést 1889. január 10-étől használta a cég. Magyarországon a győri gyárban készült elsőként biztonságos svéd gyújtó. A gyár ipari kiállításokon sikerrel szerepelt termékeivel, ami növelte a cég ismertségét és elismertségét, melynek létszáma 1897-re elérte a 140-150 főt.

Folyamatos fejlesztésekkel korszerűsítették a termelést, ennek ellenére a gyár egyre nehezebben vette fel a versenyt az élenjáró, nagykapacitású, modern magyarországi gyufagyárakkal.  1905. január 13-án a gyár tulajdonjoga átkerült a Vesuvius Magyar Gyufagyár Rt. budapesti bejegyzett cégére. A Vesuvius Rt.-nek komoly tervei voltak a győri gyár fejlesztésével kapcsolatban, amiből azonban semmi sem valósult meg. 1915-ben még termeltek az üzemben, 1918-ban azonban a Vesuvius Rt.-t is magában foglaló magyar gyárak alkotta Szikra Magyar Gyújtógyárak Rt. eladta a Magyar Zománc és Fémáru Rt.-nek a telepet. A vidéki gyufagyárak jelentős részét felszámolták, a megmaradt nagy gyárak szövetségbe tömörültek. A telephelyen később az ELZETT Lemezárugyár működött.

 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

      RÉSZLETES CÉGTÖRTÉNET

 

A gyufagyártás meghonosítása Győr városában a Neubauer és a Goldschmid család nevéhez fűződik. Neubauer Károly és Goldschmid Ignác már 1860-ban kérvényezte a város tanácsánál egy Újvárosban létesítendő gyúszeráru gyártási üzlettelepre a működési engedélyt. A Festő utca 38-39-es szám alatti bérleményben helyszíni szemlét tartott egy szakértői bizottság, akik úgy ítélték meg, hogy az épület a szűk utcában nádtetős házakkal van körülvéve, ezért a tűzvédelmi szempontok nem érvényesülnek. Ez idő tájt a gyufagyártáshoz fehér foszfort használtak, melynek mérgező kipárolgása a közelben élők egészségét károsíthatta volna, ezért a kérelmet elutasították.

1867-ben Neubauer Károly ismét kérvényezte gyufakészítő gyár létesítését a város vezetésétől. Az üzemet most már a városon kívül, a Nádorváros 76. számú bérelt házban kívánta létrehozni, ahol - mint a beadványban is olvasható -, „szegénysorsú” munkásokat fog alkalmazni. Az engedélyezés után rövidesen megindult a termelés az üzemben, ami kiváltotta a lakosság, és a közelben lévő gyalogsági laktanya parancsnokának tiltakozást. Hiába hivatkoztak a protestálók a tűzveszélyre és a levegő szennyezésére, a város döntéshozói nem vonták vissza az engedélyt.

A gyár működése során lassan, de folyamatosan fejlődött, területrendezéssel átalakult és egyre bővült a gyártelep, időközben címe a Kálvária utca 55. számra változott. A 18 ablakos, földszinti épületrészben volt a főbejárata, amin a nyersanyaggal, illetve készáruval megrakott szekerek közlekedtek. A Kert utca felől emeletes üzemrész határolta a telepet, amiből kiemelkedtek a gyártás során keletkezett gázokat és füstöt kibocsátó kémények. A tulajdonosok és családtagjaik is az üzem területén kialakított lakóépületben éltek.

Győri gyufagyár részletét ábrázoló fotótöredék - 150x95 mm kartonra rákasírozva
Xántus János Múzeum – Győr

forrás: http://www.magyargyufa.hu/gyufaipari-tortenelem/gyufagyar/50-gyor.html

 

A gyufagyár emblémája, védjegye a két búzakalász között álló kakas volt, ami nem csak a számlákon, számos gyufacímkén is megjelent.