-

Elérhetőségek

Győri Ipartörténeti Alapítvány

Cím: 9021 Győr,
Szent István út 10/a
Telefon:
+3696520274
Fax: +3696520291
E-mail:
ipartortenet@ipartortenet.hu
További információk

ADÓSZÁM: 18984444-1-08

BANKSZÁMLASZÁM: 10300002-10254261-49020017 (MKB BANK)Ipartörténeti emlékhelyek

Győri Légszeszvilágítási Részvénytársulat (Gázgyár)Győri Légszeszvilágítási Részvénytársulat (Gázgyár)
   Az emlékhely címe, útvonaltervezés
     
     Mit láthatunk az emlékhelyen?
     
     Rövid áttekintés
     
     Részletes cégtörténet
     
     Érdekességek
     
     Irodalom, hivatkozások
     
     Kapcsolódó galéria

 

      AZ EMLÉKHELY CÍME, ÚTVONALTERVEZÉS

 

Gyárváros, Budai u. 8-12.

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      MIT LÁTHATUNK AZ EMLÉKHELYEN?

 

Utcakép:

 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      RÖVID ÁTTEKINTÉS

 

 

A Budai út látképe a víztoronyból. Fotó: Rába Járműipari Holding, Technológiai Centrum, Németh Attila

Forrás: https://regigyor.hu/gyarvaros/a-gyori-gazmuvek-gombtartalya/

 

Győr közvilágításának korszerűsítésére alakult meg 1868. augusztus 21-én a Győri Légszeszvilágítási Részvénytársulat, melyet a város polgárai hoztak létre. A köz- és magán gázvilágítás kialakításának előfeltétele az ipari gázelőállítás megteremtése, a csőhálózat kialakítása, valamint a világítótestek felszerelése volt. A város a Budai országút északi oldalán fekvő 2700 négyszögöles telket biztosította a létesítendő gázgyár számára. Az ipari gázt kőszénből nyerték, a gáz tárolására két gáztartót építettek. A telepen 5-6 fő dolgozott. 1869 elején indult meg a rendszeres gázgyártás és szolgáltatás. A társulat 80 évre kizárólagos gázszolgáltatási jogot kapott a várostól.

A villamos energia elterjedéséig a gázgyár konkurencia nélkül diktálta a szolgáltatási feltételeket, miközben Győr közvilágítása országosan is a legrosszabbak közé tartozott. 1899-ben a Központi Gáz- és Villamossági Rt. tulajdonába került gázgyár szolgáltatási egyeduralma ellensúlyozására jött létre a városi villamos telep. Hosszú pereskedés után, 1911-ben sikerült a városnak átvenni a gázművet a részvénytársaságtól. A városi fenntartású gáz és villamos energia ellátó telep együttműködésének eredményeként megindultak a fejlesztések, javult a szolgáltatás.

 A Győrt ért légitámadásokban 1944-ben szinte teljesen elpusztult gázgyárat 1947-re újjáépítették. 1967-ben a gyár az Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt tulajdonába került, majd még ebben az évben a szombathelyi és soproni üzemek összevonásával, Győri központtal megalakult az Északdunántúli Gázgyártó és Szolgáltató Vállalat.

1975-re érte el Győrt a földgázvezeték, mintegy öt év alatt tértek át a városi gáz használatáról a földgázfogyasztásra. A Puskás Tivadar út 37. szám alatt található Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. Győri Üzemegysége 2018 májusától az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. keretein belül működik.

 
     

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

 

 


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Győri Ipartörténeti Alapítvány - Magyar