-

Elérhetőségek

Győri Ipartörténeti Alapítvány

Cím: 9021 Győr,
Szent István út 10/a
Telefon:
+3696520274
Fax: +3696520291
E-mail:
ipartortenet@ipartortenet.hu
További információk

ADÓSZÁM: 18984444-1-08

BANKSZÁMLASZÁM: 10300002-10254261-49020017 (MKB BANK)Ipartörténeti emlékhelyek

Győri KekszgyárGyőri Kekszgyár
   Az emlékhely címe, útvonaltervezés
     
     Mit láthatunk az emlékhelyen?
     
     Rövid áttekintés
     
     Részletes cégtörténet
     
     Érdekességek
     
     Irodalom, hivatkozások
     
     Kapcsolódó galéria

 

 

 

      AZ EMLÉKHELY CÍME, ÚTVONALTERVEZÉS

 

Győr, Korányi Frigyes tér 1.

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

      MIT LÁTHATUNK AZ EMLÉKHELYEN?

 

 

 

 

Utcakép:

 
 
Képek napjainkból:
 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

      RÖVID ÁTTEKINTÉS

 

     
 

E helyen állt az ország első biscuitgyára. Back Hermann 1880-ban győrszigeti gőzmalmát alakította át édesipari üzemmé Magyar-Angol Biscuit Gyár Részvénytársaság néven. A cég 1894-ig működött, ezt követően 1900-tól az auszt­riai Bregenzből áttelepült Koestlin Lajos bajor származású üzletember alapított és üze­mel­tetett biscuit­gyárat ezen a telephelyen.

Ez a gyár volt az elődje a nemzetközi hírű Győri Keksz és Ostyagyárnak, mely 2009-ig működött itt.

A Győri Keksz Kft. 2019 nyaráig maradt győri. A Mondelez csoporthoz tartozó gyár ekkor zárta be végleg a Győri Ipari Parkban felépített korszerű üzemét, mely a korábban nagyon széles termékpalettából már csak a Negró és a Halls cukorkák gyártását tartotta meg.

E helyen már csak a gyár négyemeletes raktárépülete, irodaháza és egykori munkásszállása emlékeztetnek a patinás nevű vállalatra.

 

 

Vissza a tartalomjegyzékre

 

 

 

      RÉSZLETES CÉGTÖRTÉNET


A Koestlin Lajos és Társai Rt. 1900-ban kezdett e helyen működni, s 13 évvel később már ezer embernek adott munkát.

 

          

Az iparigazolvány megszerzését köve­tően azonnal munkába álló üzem meg­nyitásáról a Győri Hírlap 1900. augusztus 25-i száma így számolt be:

„Az évek óta nem működő biscuitgyárat a hírneves Koestlin cég vette át és már na­pok óta üzemben van. Hat vagonnal ér­keztek meg a hatalmas gépek, me­lyekkel az ízletesebbnél ízletesebb süte­ményeket készítik. A gyár erősen készülődik a szep­temberi kiállításra, ott fogják megmutatni a közönségnek, hogy meg­érdemlik a pár­tolást.”

 


Koestlin Lajos

 

 

A Koestlin gyár 1911-ben épített munkásszállása

 

Tudta hogy…

A Győrbe település és cégalapítás regénybe illő részletei

A győrszigeti Back gyárat Diamant Emánuel kereskedelmi utazó ajánlotta Koestlin figyelmébe. Az akkor már üzemen kívüli, de kiváló adottságokkal rendelkező gyár­telep több mint két éven át (1898–99) húzódó tárgyalásokat követően cserélt gaz­dát. Mivel a bregenzi üzemért kapott vétel­ár nem bizonyult elegendőnek a vásár­láshoz, Koestlin társulni kényszerült.

Könyvelőjének ajánlatát elfogadva egyik tőkéstársa a bécsi iparmágnás, Heller Gusztáv és felesége lett. A családi vállal­kozásból közkereseti társasággá alakuló cég harmadik tagjaként pedig azt a Diamant Emánuelt fogadta el, aki az áttelepüléshez szükséges telephelyet megtalálta. Az ő „lottérián” nyert főnyereményével az új cégnek már elegendő pénz állt rendelke­zésére az induló üzem megfelelő felszere­léséhez.

 

Az Albert sztori

Kétségkívül az Albert keksz a legrégebbi, ma is létező magyar édesipari termék, melyet a Győri Keksz Kft., illetve jogelődjei 1912-től gyártanak. Ekkor vásárolta meg Koestlin korának legkorsze­rűbb kekszgyártó berendezéseit Angliából, és vele együtt több termék receptjét és gyártási jogát (Albert, Sire-Sire stb.).