-

Elérhetőségek

Győri Ipartörténeti Alapítvány

Cím: 9021 Győr,
Szent István út 10/a
Telefon:
+3696520274
Fax: +3696520291
E-mail:
ipartortenet@ipartortenet.hu
További információk

ADÓSZÁM: 18984444-1-08

BANKSZÁMLASZÁM: 10300002-10254261-49020017 (MKB BANK)Ipartörténeti emlékhelyek

GÉFI gépszoborGÉFI gépszobor

GÉFI – Győr-Sopron megyei Gépipari és Finommechanikai Vállalat

1949-ben alakult az államosítás kapcsán a Tolnay mérlegüzemből. Irányítója a Győri Városi Tanács, mint mérlegüzem működött.  Az alakuló létszám 3 fő.  A mérlegjavításon kívül más javítást is elvégeztek, 1950-ben már 35 fővel.

1950–52 között, bár kismértékben, de elkezdődött a készárugyártás, melynek témája öntödei formaszekrények a váci hajógyárnak hajóalkatrészek gyártása volt.

1953-ban a vállalat önállósága megszűnt, a Bp-i Mérleggyárhoz csatolták (volt Samber cég), s mint győri részleg működött.

1954-ben levált a bp-i gyárról és egyesült a Győri Finommechanikai Vállalattal, új név: Győri Mérlegjavító Finommechanikai Vállalat –, igazgató Farkas Károly.

Profilja:

  • irodagép-javítás
  • motortekercselés
  • órajavítás
  • gumijavítás
  • műköszörülés
  • mérlegjavítás
  • formaszekrény-javítás egyéb lakatosmunkák

Ekkor a létszám már 75 fő volt.

1965-ben összevonták a győri vállalatot a csornai, a kapuvári és a soproni gépipari Tanácsi Vállalatokkal, ekkortól lett „Győr Sopron megyei….” Ettől kezdve a készárugyártás rohamosan fejlődött, ahogy a szolgáltatás is. 1967-től a soproni egység különvált.

1970. Szolgáltatóház épült, részben már működik a győri Kun Béla lakótelepen, a nemrég átadott orvosi rendelő és gyógyszertár szomszédságában. Gazdája gesztora a Győr-Sopron Megyei Gépipari és Finommechanikai Vállalat.

108 négyzetméteres szolgáltató részlegében helyben javítja a mosógépet, hűtőgépet, varrógépet,
elektromos bojlert. A későbbiekben majd az egyéb háztartási kisgépeket is, mint például porszívót, kávéőrlőt, hajszárítót, villanyborotvát, barkácsgépet.

A GÉFI új szolgáltatóházának építése 6,5 millió forintba került.

1979. A lakosság jószerével csak szolgáltatásairól ismeri a Győr-Sopron megyei Gépipari és Finommechanikai Vállalatot, pedig tevékenységi köre messze túlterjed a megye-, sőt az országhatáron is. A háromszáznegyven tagú kollektíva ugyanis a legutóbbi években elsősorban a gépgyártás területén szerzett hírnevet a szakmában. Míg korábban rendkívül széles gyártmányskálával jelentek meg a piacon, ekkorra lényegében „letisztult profillal” birkóznak meg az egyre élesebbé váló versenyben.

Az élhajlító gépeik folyamatos korszerűsítésével kivívták, hogy a KGST-országok közötti egyeztető tárgyalások során a GÉFI termékeit a nagyvállalatokéval együtt jegyzik, a tárgyalásokon a vállalat képviselői egyenrangú partnerek.

1982. A vállalat teljes évi árbevétele: 130 millió forint. Ennek az összegnek kisebb része – 20 millió forint – a lakossági szolgáltatásokból, a többi pedig a készáru termeléséből adódik.

1988. A Géfi Fogyasztói Szolgáltató Leányvállalat győri szervizében havonta több száz motorkerékpárt, kerékpárt, mezőgazdasági kisgépet javítanak.

1992-ben a Győr-Sopron megyei Gépipari vállaltból teljes jogutódlással megalakult GÉFI Kft. állami Vagyonügynökség kezelésében az üzletrészének vásárlási jogát a  WORTMANN INDUSTRIE ANLAGEN GmbH nyerte el.

1997. A GÉFI GÉPIPARI ÉS FINOMMECHANIKAI KFT.
Győr, Fehérvári út 78.
A vállalkozás az üzletrészeit 100%-ban, vagy részben FELAJÁNLJA MEGVÉTELRE.
A cég jegyzett tőkéje 181 millió forint, 60 fő alkalmazottal, gépipari tevékenységű üzem.

 


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Győri Ipartörténeti Alapítvány - Magyar